Talentontwikkeling

Visie op talentontwikkeling

Het ontwikkelen van je talenten is meer dan trainen en wedstrijden varen. Het ontwikkelen van je mentale, strategische, fysieke en tactische kwaliteiten is net zo belangrijk als de vele uren training die nodig zijn om technisch voldoende vaardig te zijn om het tegen de beste surfers van de wereld op te durven nemen.

talent-ontplooien

Route naar de top

De onderstaande pyramide is een veel gebruikte metafoor voor de klim naar de top van de berg Olympus. Een weergave van de tussentijdse doelen op verschillende wedstrijd- en trainingsniveaus die je op weg naar de top zult moeten bereiken.

route-naar-de-top
Route naar de top voor Nederlandse junioren.

Wedstrijdsurfen

Talentontwikkeling staat niet gelijk aan wedstrijdsurfen, maar wedstrijdervaringen zijn wel geweldige aanjagers om het leerproces tijdens het ontwikkelen van je talenten gigantisch te versnellen.
talentontwikkeling-wedstrijdsurfen

Leren van de wedstrijden en trainen alsof het een wedstrijd is. Wedstrijdervaringen leveren nieuwe leerdoelen op, om mee aan de slag te gaan tijdens de trainingen, Zodat je het geleerde tijdens de volgende wedstrijd kunt uitproberen in wedstrijdsituaties.

Zonder wedstrijdervaringen gaat het ontwikkelen van je windsurftalent nog maar half zo snel of zelfs langzamer.